Dołącz do czytelników
Brak wyników

Temat numeru , Otwarty dostęp

5 maja 2020

NR 56 (Kwiecień 2020)

Jak polskie firmy produkcyjne pracują w czasie pandemii?

129

Ogłoszenie pandemii koronawirusa wpłynęło na pracę wszystkich firm w Polsce, jednak tylko część pracowników mogła przejść w tryb pracy zdalnej. Podczas gdy pracownicy biurowi mogą więcej obowiązków wykonywać z domu, zatrudnieni na produkcji nadal muszą pozostawać na halach. Aby zachować ciągłość łańcucha dostaw, fabryki nie mogą sobie pozwolić na przestoje w produkcji. Sytuację firm produkcyjnych postanowił przeanalizować zespół SmartLunch. Szacunki dotyczące ilości pracowników, którzy są obecni w miejscu pracy, oparte są na ilości posiłków zamawianych bezpośrednio do fabryk.

SmartLunch organizuje posiłki dla firm w całej Polsce w ramach systemu, w którym pracownik samodzielnie zamawia posiłek dowożony prosto do miejsca pracy. Z rozwiązania korzysta już 34 000 pracowników w ponad 180 firmach. Zdecydowana większość to firmy produkcyjne, zatrudniające od 100 do 2000 pracowników w jednej lokalizacji. Na podstawie tak dużej ilości danych o zamówieniach SmartLunch może oszacować, jak wygląda frekwencja pracowników danego dnia w miejscu pracy (w biurze lub na hali produkcyjnej). 
Analizujemy nasze dane pod kątem liczby użytkowników oraz ilości posiłków zamówionych do miejsca pracy. Wnioski formułujemy na podstawie reprezentatywnej próby 10 000 pracowników firm produkcyjnych, którzy regularnie zamawiają posiłki. To, czy ktoś zamówił danego dnia posiłek tożsame jest z tym, czy pojawił się w miejscu pracy. Chcemy zweryfikować informacje pojawiające się w mediach o problemach firm produkcyjnych i pokazać, ile osób w firmach produkcyjnych rzeczywiście jest obecnych w miejscu pracy w czasie pandemii − mówi Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch. 
12 marca 2020 r. został wprowadzony w Polsce stan zagrożenia epidemicznego, co od razu wpłynęło na działanie wszystkich firm w naszym kraju. Po pojawieniu się informacji o zamknięciu szkół, część pracowników wzięła urlopy albo przeszła w tryb pracy zdalnej. W związku z tym od razu zmieniła się liczba pracowników obecnych w miejscu pracy, a tym samym − liczba zamówień posiłków od SmartLunch. Pierwszy spadek zamówień nastąpił 16 marca, czyli po weekendzie następującym po ogłoszeniu pandemii. Najbardziej było to widoczne wśród pracowników zamawiających do biur, na podstawie czego można przypuszczać, że przeszli oni na tryb pracy zdalnej. 

POLECAMY


Jak wygląda sytuacja na dzień 27 kwietnia, kiedy mijają blisko dwa miesiące od ogłoszenia pandemii? Pomimo pojawiających się informacji czy spekulacji dotyczących prac w firmach produkcyjnych, większość firm nadal pracuje „w normalnym trybie”, co można wnioskować na podstawie zamówień posiłków. Po blisko dwóch miesiącach od wejścia w życie rozporządzenia ministerstwa, ilość pracowników obecnych w miejscu pracy w firmach produkcyjnych oscyluje wokół 63%. Pozostali pracownicy prawdopodobnie przeszli na tryb pracy zdalnej lub wzięli urlopy zdrowotne. Dotyczy to głównie pracowników biurowych, których pozostaje w firmach około 56%. Znacznie więcej pojawia się w miejscu pracy pracowników produkcyjnych, około 67%. Jeśli chodzi o podział według branż, to nadal dużą frekwencję pracowników w fabrykach odnotowuje się w produkcji opakowań (94%), branży podzespołów budowlanych (64%) i logistyce (58%). 
...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 numerów czasopisma "Menedżer Produkcji"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Dodatkowe dokumenty do pobrania i samodzielnej edycji
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy