Jak polskie firmy produkcyjne pracują w czasie pandemii?

Temat numeru Otwarty dostęp

Ogłoszenie pandemii koronawirusa wpłynęło na pracę wszystkich firm w Polsce, jednak tylko część pracowników mogła przejść w tryb pracy zdalnej. Podczas gdy pracownicy biurowi mogą więcej obowiązków wykonywać z domu, zatrudnieni na produkcji nadal muszą pozostawać na halach. Aby zachować ciągłość łańcucha dostaw, fabryki nie mogą sobie pozwolić na przestoje w produkcji. Sytuację firm produkcyjnych postanowił przeanalizować zespół SmartLunch. Szacunki dotyczące ilości pracowników, którzy są obecni w miejscu pracy, oparte są na ilości posiłków zamawianych bezpośrednio do fabryk.

SmartLunch organizuje posiłki dla firm w całej Polsce w ramach systemu, w którym pracownik samodzielnie zamawia posiłek dowożony prosto do miejsca pracy. Z rozwiązania korzysta już 34 000 pracowników w ponad 180 firmach. Zdecydowana większość to firmy produkcyjne, zatrudniające od 100 do 2000 pracowników w jednej lokalizacji. Na podstawie tak dużej ilości danych o zamówieniach SmartLunch może oszacować, jak wygląda frekwencja pracowników danego dnia w miejscu pracy (w biurze lub na hali produkcyjnej). 
Analizujemy nasze dan...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 numerów czasopisma "Menedżer Produkcji"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Dodatkowe dokumenty do pobrania i samodzielnej edycji
  • ...i wiele więcej!

Przypisy