Dołącz do czytelników
Brak wyników

Okiem inspektora

12 maja 2022

NR 68 (Kwiecień 2022)

Innowacje w produkcji dla polskiego przemysłu spożywczego

0 231

Choć przetwórstwo żywności jest niemal tak stare jak świat, przemysł spożywczy wciąż jest branżą o dużym potencjale zmian. Wynikają one zarówno z samego rozwoju technologii, jak i przemian w preferencjach żywienia oraz wpływu produkcji żywności na środowisko. Zatem z jednej strony innowacyjne rozwiązania techniczne wpływają na produkcję, a z drugiej – społeczne potrzeby wymuszają innowacje. Niektóre z nich mają swoje źródło w tych samych trendach, które towarzyszą innym rozwiązaniom z zakresu Przemysłu 4.0. Inne wkraczają niemal na futurystyczne wyżyny, rodem z filmów science fiction.

Drony oraz roboty do obsługi żywności w magazynach pozwalają na szybkie i ekonomiczne monitorowanie żywności. Obsługują transport produktów niezbędnych do jej wytwarzania oraz wyrobów gotowych. Jednocześnie bardzo dynamicznie zmieniają się preferencje żywieniowe społeczeństwa. Firmy, które chcą się utrzymać na rynku, zmieniają swoje linie technologiczne tak, aby były w stanie przygotowywać te same wyroby w kilku różnych wersjach dietetycznych. Sama produkcja musi generować jak najmniejszy ślad węglowy i minimalizować zużycie wody, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów higieny. Co więcej, obecnie niemal tak samo jak zawartość liczy się opakowanie wyrobów spożywczych, które powinno umożliwiać wielokrotne wykorzystanie lub recykling. Kontrola i dozowanie bazują na czujnikach, a te z kolei włączają się w krwiobieg Przemysłowego Internetu Rzeczy. Te rozwiązania są już nie tyle pieśnią przyszłości, ile powszechnie znanym faktem. A sektor żywności nie zasypia gruszek w popiele… W boksach startowych stoją kolejne innowacje proponowane przez inżynierów z wielu światowych startupów.

Żywności nie można marnować

Choć na świecie od niedawna sławę zdobywają wszelkie rozwiązania hołdujące zasadzie zero waste, w produkcji od zawsze zadawano sobie pytanie, w jaki sposób wytwarzać żywność, eliminując jej ma...

Pozostałe 970% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 numerów czasopisma "Menedżer Produkcji"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Dodatkowe dokumenty do pobrania i samodzielnej edycji
  • ...i wiele więcej!

Przypisy