Dołącz do czytelników
Brak wyników

Sztuka motywowania

5 maja 2020

NR 56 (Kwiecień 2020)

Zwolnienia chorobowe pracowników – jak sprostać temu wyzwaniu?

0 633

Nieobecności pracowników, szczególnie te nieplanowane, to zmora wielu zakładów produkcyjnych. Nagłe zwolnienia chorobowe mogą skutecznie utrudnić działania wynikające z planu produkcji.

Niektórzy pracodawcy uważają, że nie mają żadnego wpływu na frekwencję swoich pracowników, a co więcej, przyjmują, że słaba frekwencja leży wyłącznie po stronie pracownika i jest dobrym powodem do tego, by zakończyć współpracę. Inni z kolei starają się dociekać przyczyn niskiej frekwencji i wprowadzać programy, które mogą zmniejszyć zachorowalność. W tym celu zakłady pracy wprowadzają liczne programy dotyczące profilaktyki zdrowotnej. Pracodawcy starają się pokazywać pracownikom, w jaki sposób poprawić sposób odżywiania, zadbać o aktywność ruchową, a nawet poradzić sobie z symptomami stresu. Oprócz edukacji pracodawcy starają się aktywnie wspierać swoich pracowników w walce o ich zdrowie, wprowadzając zmiany w zakładach.

Profilaktyka zdrowotna i promocja zdrowia

Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego organizacje wprowadzają w swoje mury coraz więcej programów związanych z profilaktyką i promocją zdrowia.

Odżywianie
Jednym z elementów profilaktyki zdrowotnej jest odżywianie. Prawidłowe odżywianie ma wpływ na kondycję i odporność organizmu, sprawność umysłową, równowagę emocjonalną oraz zmniejszenie ryzyka występowania chorób. Już proste kroki mogą przynosić dobre efekty. Do takich rozwiązań należy dostarczanie pracownikom świeżych owoców (niektóre organizacje idą krok dalej i dostarczają pracownikom również soki czy warzywa). Można przyzwyczajać pracowników do cyklicznego dostarczania zdrowych produktów (np. owocowe poniedziałki i warzywne środy). Niekiedy wystarczającym impulsem do zdrowszego odżywiania jest zapewnienie odpowiedniego zaplecza, na przykład wyciskarki do soków w zakładowej kuchni. To zmobilizuje pracowników do stosowania diety bogatszej w witaminy oraz składniki mineralne.
W ślad za zmianami wprowadzanymi w firmie warto wprowadzić działania edukacyjne, np. spotkania i warsztaty prowadzone z dietetykiem. Niektóre zakłady wprowadzają plakaty promujące piramidę żywienia albo pokazujące przykładowe zestawy posiłków zawierających różną kaloryczność na tablicach w miejscach wyznaczonych do spożywania posiłków.
Chcąc zadbać o swoich pracowników bardziej kompleksowo, warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który pomoże przygotować zdrowe zestawy obiadowe dostępne w zakładowej stołówce. Taka kooperacja może dotyczyć przygotowywania posiłków o mniejszej kaloryczności, zawartości tłuszczu i ilości soli oraz cukru, a zwiększonej zawartości witamin i minerałów. Podczas szkoleń i spotkań firmowych suche ciastka można zastąpić owocami lub zdrowymi przekąskami. Warto zwrócić uwagę na produkty, które są dostępne w automatach z przekąskami. Czy można w nich dostać wyłącznie batony i słodkie gazowane napoje, czy również wodę, soki i owoce?
Warto zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Wiele dolegliwości zdrowotnych i związanych z samopoczuciem (bóle głowy, zmęczenie, subiektywne złe samopoczucie) może się wiązać z odwodnieniem organizmu. W tym celu warto udostępnić pracownikom wodę do picia. Można ustawić dystrybutory z wodą w stołówce, kuchni, a nawet na korytarzach i w biurach. Wraz z tym warto zadbać o edukację i informować pracowników o korzyściach płynących z picia wody i ilości wody, jaką powinni wypijać.

Dbałość o higienę
Temat higieny w miejscu pracy powinien być aktualny i przestrzegany zawsze. Prawidłowa higiena zmniejsza ryzyko zachorowań i przenoszenia wirusów oraz bakterii pomiędzy pracownikami. Zadbaj o:

  • stały dostęp do środków higieny – wyczulaj personel sprzątający i sprawdzaj, czy dba o to, by w toaletach zawsze było dostępne mydło i jednorazowe papierowe ręczniki;
  • instrukcje mycia rąk zawieszone nad umywalkami;
  • świadomość pracowników w zakresie...

Pozostałe 970% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 numerów czasopisma "Menedżer Produkcji"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Dodatkowe dokumenty do pobrania i samodzielnej edycji
  • ...i wiele więcej!

Przypisy